Samspil menneske-hest

Menneske og hest

Det samspil der har været mellem dyr og menneske igennem historien, har i det moderne samfund været gået en del tabt, ligesom vores tilhørsforhold til naturen.
I den moderne teknologiske tidsalder, hvor vi nærmest tilbeder teknologi, er det naturnære brutalt blevet skubbet i baggrunden.
Konsekvenser rammer os med lynets hast, når vi alle vil følge trop i det moderne samfund.
. . .
Det moderne menneske og videnskaben er dog så småt begyndt at kunne ‘se lyset’. Og ældgammel viden, bliver efterhånden taget mere og mere alvorligt. Bl.a. ses en øget interesse for at genfinde naturen i sig selv, søge tilbage til rødderne, og dermed også få en større forståelse for hvad dyr og mennesker kan bringe til hinanden. Og i den proces kan hesten være en uvurderlig hjælp.

Samspil menneske hest kan gavne begge parter og har spor langt tilbage i historien

Vi deler vores historie med hesten, der var på jorden længe før mennesket, og sikkert vil overleve os som race.

Historier fra det virkelige liv bevidner at hestens egenskaber er mangfoldige.
Alt imens mennesket har haft nok i sig selv, og travlt med at “gøre for egen vindings skyld” så har vi slet ikke fattet, hvad hesten kan bibringe os. Det væsentlige er usynligt for øjet – men vi kan lære at se også det usynlige, det handler blot om vilje!

Det er altså ikke noget nyt at hesten i virkeligheden altid har været menneskets bedste ven, at heste gennem tiderne har reddet millionvis af menneskeliv.
Det er heller ikke nyt at hesten altid har haft stor symbolsk betydning
at den har været sagnomspunden, omgæret af mystik, og overtro.
Det er heller ikke ukendt at heste har haft status som noget ondt, og forhekset. Dens status som en magisk og fortryllet skabning der kunne helbrede hænger også ved. Nå ja, og vi bruger stadig vendingen “prinsen på den hvide hest” – lidt drømmeagtigt og symbolsk.
. . .
Virkeligheden er, at hesten er et fantastisk dyr, som af sig selv gerne vil kontakten, og samarbejdet. Med pattedyrets hjerne, der rummer et rigt følelsesliv og et repertoire af, for mennesket, genkendelige følelser er hesten uvurdelig som kæledyr, ven, samarbejdspartner og læremester. Hesten kan tænke selv, den har en fabelagtig hukommelse, meget fine sanser der opfatter alt – også det som vi mennesker ikke opfatter eller kan sanse.

“Det væsentlige er usynligt for øjet – men du kan lære at se,
– det, blandt meget andet, kan hesten også hjælpe dig med”.

Gitte Sperling