Særligt sensitiv

Sensitive menneske
Der findes i dag en forkortelse HSP der står for særligt sensitive personer, men det er ikke en diagnose. Flere og flere tager den til sig – og rigtig mange mennesker er sensitive, og en del er særligt sensitive. Der kan diskuteres meget om hvorvidt det handler om resiliens, modstandskraft eller følsomhed.
At være sensitiv betyder ikke at man pivet, sart eller at man fejler noget.

Faktum
Særligt sensitive mennesker er følsomme, sensitive over for lys, lyd, dufte, skænderier dårlig stemning og kommunikationsform, samt stimulus i det hele taget. Det kan være svært for de særlig robuste mennesker, at være sammen med det sensitive menneske som på visse punkter kan virke, sart, og utroligt nærtagende. Det kan sandelig også være svært for den særligt sensitive at være sammen med andre ikke helt så sensitive. Blandt andet fordi der mangler forståelse og hensyn.
Derfor er det vigtigt at du som særligt sensitiv for at undgå ekstreme stresstilstande, lærer dine egne behov og grænser at kende og finder måder til at mindske overstimulering af dit nervesystem. At trække sig eller bede om særligt hensyn i mange henseender, kan være svært for dig, ligesom det for en ikke særligt sensitiv kan være svært at være sammen med en der har mange sensitive træk  hvis vedkommende konstant gør opmærksom på ”det her kan jeg ikke”, ”det kan jeg ikke holde ud”..

Til gengæld, når du som sensitiv har gået i terapi, og har fået både stor selvindsigt og personlige værktøjer, så er du vidunderlig at være sammen med. Og det kan være vidunderligt givende at være sensitiv når du har fået større selvindsigt.

Hvad venter du på?
Ja, du har måske en længere erkendelsesproces, og slår dig i tøjret imens, men det er ikke mere svært for dig end for andre at gå i terapi, og du vælter ud på den anden side med endnu flere styrker end du egentlig troede muligt som sensitiv.

Der er en lag række kendetegn når man er særligt sensitiv:
se på Gittes blog Listen med de sensitive træk.

Hjælp til selvhjælp
Terapi er en vej til at du kan hjælpe dig selv med at bruge den nødvendige tid, så du i dagligdagen får dit nervesystemet i ro igen, kan lade op, og få flere timer hvor du føler dig rigtig godt tilpas.

På en workshop fremtræder de sensitive personligheds træk, vi laver blandt andet en selv test, og samtaler om hvad sensitivitet indebærer for dig. Der er flere måder at være være sensitiv på du kan sagtens være udadvendt og en spradebasse eller indadvendt og meget stille som sensitiv.

At være særligt sensitiv er ikke en diagnose men kan sagtens forveksles, derfor er det vigtig at du kender til dine træk.

Vi udbyder enkelte workshops, udelukkende til mennesker med særligt sensitive træk.
Sommer retreat med heste  i sommerferien er også rettte mod mennesker med særligt sensitive træk.

Særligt sensitiv og heste.
Heste er helt særligt sensitive væsner, derfor er de fantastiske at inddrage i terapi sammen med særligt sensitive mennesker. Du kan gå i terapi med heste inddraget og få ekstra ro, du kan også ride som særligt sensitiv, de mange stimuli du normalt får i din hverdag, sorteres fra, og du får helt fred.

De sensitive træk. Særligt sensitiv