Centreret Ridning

psykrid2

Centreret ridning

Centreret ridning er basis for enhver videre uddannelse af rytteren.
Centreret ridning handler om dig og din evne til at finde, og opretholde holde den nødvendige fysiske balance, for at kunne sidde afslappet og naturligt på en hest.

De rideteknikker man ellers lærer, at styre hesten med, som 1. prioritet, er her nedprioriteret. Derfor handler centreret ridning allerførst om dig din krop, dit mind-set og villighed til at ændre allerede tillært teknik.
Man kan – populært sagt – sige at vi lægger puslespil og bygger langsomt dine centrerede evner op igen.
Rigtig mange ryttere rider derud af, og falder tilbage i et gammelt kendt ridemønster, holder på sin  overbevisning om at gøre det korrekt, som jo har lært engang. Men jeg har endnu ikke mødt en rytter, hvor centreret ridning ikke gav ny og forbedret forståelse, samt god mening. Brikker falder på plads igennem centreret ridning, for rytter og for hest.

At ride centreret skaber basis for rigtig connection mellem rytteren og hesten der rides
Måske du aldrig har lært at være centreret,  du falder i med hestens skævhed og bliver selv  endnu mere skæv, og stiv. Altså forekommer en selvforstærkende virkning. Hvis du kæmper imod hestens eller din egen skævhed bliver du blot mere stiv. Hvad så?
Modsat stiv-anspændthed er afspændthed en mere blød tilpasset-til-hinanden-stil  (afspændt er ikke afslappet eller slasket men spændstigt).
Når du er afspændt hjælper du hesten med at blive det. Er du anspændt og stiv bliver hesten det også. Er du slasket og for blød og eftergivende (uden kontakt) bliver hesten forvirret eller går sin egen vej.
Balancen mellem at ride teknisk korrekt og afspændt er hårfin. Hvis ikke du i dit sind kan afspænde  (det vil sige er du anspændt – opspændt), kan det aldrig lade sig gøre at hesten og dig flyder ind i hinanden så at sige, som et par i balance. Desværre!

Du kan være dygtig tekniker alt det du vil, men har du ubalance i dit privatliv som påvirker din egen psykiske fysiske balance så bliver dine anstrengelser belastende for hesten fordi du er opspændt. Den får ondt og… meget mere.
At være naturligt centreret sætter ofte meget mere i gang end bare rideundervisning, fordi først skal du gøres opmærksom på, hvad det handler om, senere hvordan du kan praktiserer dette, og så har du brug  for en guide – mine hænder –  der hjælper dig i den rettet retning indtil din krop falder i blødt hak med hestens, og du samtidig føler det naturligt uden at skulle koncentrere dig – overspændt.

Der er en lang række faktorer du må indøve og have naturligt på plads efterhånden som din læring skrider frem. Du kan ikke læse dig til dem, du skal mærke dem, og gøre dem sammen med din hest, fordi du får hestens respons med det samme når du udføre din centrering korrekt.
Centreret ridning har været praktiseret i Stald Plus undervisning , siden Sally Swift udgav sin første bog Centered riding i 1985. En inspiration og et must til en hver der vil op på hest.

Undervisning foregår på din egen hest.